Bruker du mye margarin? Her er 5 gode grunner til at du bør erstatte det med smør!

232

Når man står i kjøledisken og valget står mellom smør og margarin, er det mange som velger å kjøpe margarin. Men visste du at det, til tross for mange likheter, er mange store forskjeller på produktene?

Årsakene til at noen velger det ene alternativet over det andre er mange. Det kan være prisforskjellen, eller til og med kaloriinnholdet som avgjør.

Men margarin får mye kritikk.

«Margarin er et kunstig fremstilt produkt. Dessuten vinner man ikke noe på å spise lettere produkter, da man ikke blir like mett, og blir sulten igjen like etter man har spist.» sier professor Fredrik Nyström.

Men andre ord mener han at ekte smør er langt bedre enn margarin. Er du fortsatt ikke overbevist? Her får du 5 gode grunner til å bytte ut margarinen med smør:

1. Tilsetningsstoffer
Når man lager margarin, tilsettes stoffet lecitin, for å gi «smøret» den smør-aktige smaken. Salt tilsettes også. Til slutt blir stivelse og gelatin tilsatt også.

Ekte smør derimot, er bare fløte som er pisket og syrnet med melkesyrebakterier.

Noen typer margarin inneholder dessuten også palmeolje, noe ekte smør ikke gjør.

2. Smak
Det sier seg selv at smøret har en bedre smak da det er mer naturlig. Enkelte matvarer, som for eksempel sopp og kjøtt, smaker spesielt godt stekt i smør.

3. Temperatur
Når smørklatten i stekepanna har smeltet og sluttet å frese, er det klart for steking. Å bruke smør er nesten som å bruke et steketermometer; når smøret begynner å bli gyldenbrunt, begynner temperaturen å bli høy.

4. Variasjon
Ekte smør smaker godt uten tilsetningsstoffer, og kan smake enda bedre avhengig av hvordan det brukes og tilberedes. For eksempel har brunet smør og pisket smør veldig forskjellige smaker og egenskaper.

5. Bonden
Jo mindre kunstige produkter vi kjøper, desto mer inntekt får bøndene istedet for de store industriene.

Hva foretrekker du? Smør eller margarin?

Del gjerne artikkelen med vennene dine på Facebook!